Основні напрямки розвитку вітчизняної історіографії суспільно-політичного життя України середини 1940-х середини 1960-х рр. у контексті світової історичної науки - Ніколаєць, Ю. (Історіографічні дослідження в Україні, 2007)
Розглядаються суспільно-політичні стереотипи радянської доби. Аналізується історіографічна розробка Цієї проблематики в українській радянській історіографії. The author reviews the socio-political stereotypes of the Soviet times, analyses the historiographic development of this problems in Soviet Ukrainian historiography.