Дискусії щодо українського мовного питання у листуванні інтелектуальної еліти середини 40-х — початку 60-х рр. ХІХ ст. - Гончар, О. (Історіографічні дослідження в Україні, 2010)
Стаття присвячена дискурсу українського лінгвістичного
питання крізь призму епістолярної спадщини інтелектуальної
еліти Російської імперії середини 1840-х — початку 1860-х рр.
На тлі складної суспільно-політичної ситуації розкривається
розмаїття поглядів і боротьба думок визначних діячів українського національного руху. The article is devoted to a discurs of the Ukrainian linguistic
question through the epistolary inheritance of the Russian empire’s
intellectual elite in the middle of 1840 — beginning of 1860. A
variety of view and the struggle between the ideas of prominent
figure of the Ukrainian national movement is shown on the phone of
the complicated socio-political situation.