Діяльність П. О. Рум’янцева на Лівобережній Україні у висвітленні О. М. Лазаревського - Герасименко, Н. (Історіографічні дослідження в Україні, 2010)
У статті розглядається внесок видатного історика О. М. Лазаревського в дослідження діяльності генерал-губернатора і прези дента Малоруської колегії П. А. Рум’янцева з реформування Лівобережної України з метою ліквідації особливостей її полі тич ного, адміністративного і культурного розвитку та інкорпо рації її території до складу Російської
імперії. The article shows the contribution of the eminent historian O.M.
Lazarevskyi to studing the activity of the general-governor and the
president of the «Malorosiyska» board P.A. Rumyantsev on the
reformation of the Left-bank Ukraine for the purpose of eliminating
the peculiarities of its political, administrative and cultural
development and incorporating its territory into the Russian Empire’s
structure.