Возз’єднання Закарпаття з Радянською Україною: сучасна історіографія - Мищак, І. (Історіографічні дослідження в Україні, 2010)
У статті з’ясовується відображення в працях українських істориків проблеми возз’єднання Закарпатської України з Радянською Україною на заключному етапі Другої світової війни. Відзначається, що більшість авторів позитивно розцінюють цей процес, який сприяв об’єднанню українських етнічних територій у складі однієї держави, та доводять його право мірність. The article is devoted to the reflections in the works by Ukrainian historians of the problem of reunion of the Transcarpathian Ukraine with Soviet Ukraine at the final stage of the Second World War. The author stresses that most historians positively assess this process which was instrumental in uniting the Ukrainian ethnic territories in the composition of one state, and proves its being legitimate.