Чи була концепція «Велика ідея гетьмана І.Мазепи» Олени Апанович тотожною поглядам у напрацюваннях недіаспорних дослідників США (1859-2004)? - Кудінов, Ю. (Історіографічні дослідження в Україні, 2011)
Порівнюються підходих недіаспорних учених США та концепція О.Апанович «Велика ідея гетьмана І.Мазепи». The author compares the approaches of USA non-diasporial scholars
with the concept «The great idea of hetman I.Mazepa» of O.Apanovych.