Оцінка фактичних цілей Національного банку України у формуванні та реалізації грошово-кредитної політики - Руденко, З.М. (Інститут регіональних досліджень НАН України, 2008)
На основі аналізу процентної ставки за кредитами овернайт на міжбанківському ринку проведено емпіричну перевірку проміжних цілей грошово-кредитної політики в Україні. Як альтернативні цільові змінні розглядаються: темпи зміни номінального курсу національної валюти до долара США; логарифм реального ефективного курсу національної валюти, логарифми грошової маси (М0, М3) та грошової бази. Отриманий результат вказує на стійкий зв’язок значень процентної ставки на ринку з рівнем грошової пропозиції, що пояснюється не реакцією Національного банку України на монетарний розвиток, а залежністю значень процентної ставки від рівня грошової пропозиції на ринку. На основе анализа процентной ставки за кредитами овернайт на межбанковском рынке проведена эмпирическая проверка промежуточных целей денежно-кредитной политики в Украине. Как альтернативные целевые переменные рассматриваются: темпы изменения номинального курса национальной валюты относительно доллара США; логарифм реального эффективного курса национальной валюты, логарифм денежной массы (М0, М3) и логарифм денежной базы. Полученный результат свидетельствует о взаимодействии процентной ставки на рынке с уровнем денежного предложения, которое объясняется не реакцией Национального банка Украины на монетарное развитие, а зависимостью значений процентной ставки, от уровня денежного предложения на рынке. On the basis of analysis of interest rate according to credits the overnight credits at the banking market empiric verification of intermediate aims of monetary-credit policy in Ukraine has been carried out. As alternative special purpose variables are examined: rates of change of nominal currency of national exchange rate against USD; logarithm of the real effective currency of the national exchange rate, logarithm of amount (M0, M3) of money and logarithm of money base. The obtained result testifies to the of correlation of interest rate at the market with the level of money proposition, which is explained not by reaction of the National bank of Ukraine on monetary development, but dependence of values of interest rate, at the market on the level of money proposition.