Влияние комплексообразователей на процессы сорбционной очистки вод, содержащих уран - Боголепов, А.А.; Пшинко, Г.Н.; Корнилович, Б.Ю. (Інститут колоїдної хімії та хімії води ім. А.В. Думанського НАН України, 2007)
Исследовано влияние комплексообразователей: динатриевых солей этилендиаминтетрауксусной кислоты (ЭДТА) и нитрилотриуксусной кислоты (НТА),уксусной кислоты (НАс), фульвокислот (ФК), карбоната натрия ( Na2CO3 ) на сорбцию U(VI) монтмориллонитом. Установлен сложный характер зависимости величин сорбции U(VI) от рН в присутствии комплексообразователей, что указывает на определяющую роль форм нахождения урана в очищаемыхводах. По величине влияния на процесс сорбции U(VI) монтмориллонитом исследованные комплексообразователи можно расположить в ряд: ЭДТА >НТА > Na2CO3 > HAc > ФК. Досліджено вплив комплексоутворювачів: динатрієвих солей етилендиамінтетраоцтової кислоти (ЕДТА) та нітрилотриоцтовоїкислоти (НТА), оцтової кислоти (НАс), фульвокислот (ФК), карбонату натрію (Na2CO3) на сорбцію U(VI) монтморилонітом. Встановлено складний характер залежності величин сорбції U (VI) від рН в присутності комплексоутворювачів, що вказує на визначальну роль форм знаходження урану y водах, що підлягають очистці. За величиною впливу на процес сорбції U(VI) монтморилонітом досліджені комплексоутворювачіможно розташувати в ряд: ЕДТА > НТА > Na2CO3 > HAc > ФК. Effect of complexing agents: ethylendiaminetetraacetic acid (EDTA) and nitrilotriacetic acid (NTA) disodium salts, acetic acid (HAc), fulvic acids (FA), sodium carbonate (Na2CO3) on the uranium (VI) sorption by montmorillonite was investigated. Complex character of dependence of uranium (VI) sorption values vs. pH in presence of complexing agents was established indicating important role of uranium species in waters under purification. It is possible to arrange complexing agents investigated according to magnitude of their effect on the uranium (VI) sorption by montmorillonite: EDTA > NTA > Na2CO3 > HAc > FA.