Влияние предварительного окисления ПАВ на эффективность биосорбции на активном угле - Клименко, Н.А.; Невинная, Л.В.; Сидоренко, Ю.В.; Швиденко, О.Г.; Швадчина, Ю.О. (Інститут колоїдної хімії та хімії води ім. А.В. Думанського НАН України, 2007)
Изучен процесс продолжительного динамического фильтрования на активном угле в двух биосорбционных системах – без предварительной окислительной обработки исходного вещества и после озонирования. Показано, что при одинаковой нагрузке на активный уголь по органическому веществу эффективность процесса биосорбции после предварительного озонирования в 2,3 раза меньше, чем без предварительной обработки, что коррелирует с изменением свободной энергии адсорбции. Вивчено процес тривалого динамічного фільтрування на активованому вугіллі в двох біосорбційних системах – без попередньоїокислювальної обробки вихідної речовини і після озонування. Показано, що при однаковому навантаженні на активоване вугілля по органічній речовині ефективність процесу біосорбції після попереднього озонування в 2,3 рази менше, ніж без попередньої обробки, що корелює зі зміною вільної енергії адсорбції. The process of continious dynamic filtration at activated carbon in two biosorption systems – after ozonation and without initial substance preliminary oxidation treatment. It is shown that at equal loading at activated carbon the efficiency of biosorption process after preliminary ozonation is 2 – 3 times less than without preliminary processing, that correlates with free energy change of adsorption.