Метафорическая актуализация концепта государство в политических дискурсах Великобритании и США - Васильева, М.А. (Культура народов Причерноморья, 2007)
Работа посвящена выявлению культурно обусловленной специфики метафорического представления концепта государство. Объектом исследования
являются вербальные репрезентанты, актуализирующие концептуальную метафору с областью цели государство в политических дискурсах Великобритании и США. Методология исследования основана на теоретических принципах
изучения метафоры как ментальной операции и рассмотрения дискурса как
мыслекоммуникативного феномена; в работе использованы методы когнитивного моделирования, контекстуального и сравнительно-сопоставительного
анализа. Новизна исследования определяется его объектом и средствами его
изучения. Робота присвячена виявленню культурно обумовленої специфіки метафоричного представлення концепту держава. Об'єктом дослідження є вербальні
репрезентанти, які актуалізують концептуальну метафору з областю цілі держава в політичних дискурсах Великої Британії та США. Методологія
дослідження базується на теоретичних засадах вивчення метафори як ментальної операції та розглядання дискурсу як когнітивно-комунікативного феномену; в роботі використано методи когнітивного моделювання, контекстуального та зіставно-порівняльного аналізу. Новизна дослідження зумовлена його
об'єктом і засобами його вивчення. The given paper deals with revealing of culturally determined specificity of metaphorical
presentation of the concept state. The object of the research are verbal manifestations,
which represent a conceptual metaphor with the target domain state in
British and American political discourses. The methodology of this research is based
on theoretical principles of studying metaphor as a mental operation and regarding
the discourse as a cognitive-communicative phenomenon; methods of cognitive
modeling, contextual and comparative analysis are used. The novelty of the
research is stipulated by its object and means of its consideration.