Комплексная очистка сточных вод свалок твердых бытовых отходов - Гончарук, В.В.; Шкавро, З.Н.; Бадеха, В.П.; Кучерук, Д.Д.; Сова, А.Н.; Бадеха, А.В. (Інститут колоїдної хімії та хімії води ім. А.В. Думанського НАН України, 2007)
Представлены результаты по очистке сточных вод свалок твердых бытовых отходов. Изучены процессы дестабилизации и агрегации примесей сточных вод свалок реагентным способом. Получены седиментационные характеристики продуктов гидролиза солей железа и кальциевых органоминеральных комплексов. Разработана технологическая схема очистки сточных вод свалок реагентными и баромембранными методами, исключающая вторичное загрязнение окружающей среды отходами процессов очистки. Наведено результати з очищення стічної води звалищ твердих побутових відходів. Вивчено процеси дестабілізації і агрегації домішок стічної води звалищ реагентним способом. Отримано седиментаційні характеристики продуктів гідролізу солей заліза та кальцієвих органомінеральних комплексів. Розроблено технологічну схему очищення стічної води звалищ реагентним та баромембранним методами, в якій виключене вторинне забруднення довкілля відходами процесів її очищення. The problem of landfill leachates purification is considered. Processes of destabilization and aggregation of impurities of landfill leachates by a reagent method are investigated. Sedimentation characteristics of products of hydrolysis of Ferric salts and calcium organically-mineral complexes are obtained. On the basis of performed studies a flow diagram of landfill leachates purification by reagent and membranes methods is developed. The proposed technology excludes secondary environmental pollution with byproducts of purification process.