Сорбционно-хемилюминесцентное определение следов мышьяка в водах - Зуй, О.В. (Інститут колоїдної хімії та хімії води ім. А.В. Думанського НАН України, 2007)
Описан сорбционно-хемилюминесцентный метод определения субмикрограммовых количеств мышьяка в водах. Метод основан на сорбционном концентрировании мышьяка в виде ионного ассоциата невосстановленной ванадомолибдоарсенатной гетерополикислоты с тетрадецилпиридиний бромидом на бумажном фильтре с последующим прямым хемилюминесцентным детектированием концентрата мышьяка по реакции с щелочным раствором люминола. Реакция детектирования протекает на границе фаз твердое вещество – водный раствор. Предел обнаружения составляет 0,02 мкг/дм3 мышьяка при объеме пробы 500 см3. Калибровочный график линеен от 0,02 до 3,5 мкг/дм3 мышьяка. Продолжительность анализа – 25 мин. Описано сорбційно-хемілюмінесцентний метод визначеннясубмікрограмових кількостей арсену у водах. Метод грунтується на сорбційному концентруванні арсену у вигляді іонного асоціату невідновленої ванадомолібдоарсенатної гетерополікислоти з катіонною поверхнево-активною речовиною тетрадецилпіридиній бромідом на паперовому фільтрі з подальшим прямим хемілюмінесцентним детектуванням концентрату арсену по реакції з лужним розчином люмінолу. Реакція детектування проходить на межі фаз тверда речовина – водний розчин. Межа виявлення становить 0,02 мкг/дм3 арсену при об'ємі проби 500 см3. Градуювальний графік є лінійним від 0,02 до 3,5 мкг/дм3 арсену. Тривалість аналізу – 25 хв. Sorption-chemiluminescence method for the determination of submicrogram quantities of arsenic in water has been described. The method is based on sorption preconcentration of arsenic as an ion associate of nonreduced vanadomolybdoarsenic heteropoly acid with tetradecylpyridinium bromide on a paper filter with subsequent direct chemiluminescence detection of arsenic concentrate via reaction with an alkaline luminol solution. Detecting reaction takes place on solid phase / water solution interface. Limit of detection is 0.02 μg/L of As for a sample volume of 500 mL. The calibration plot is linear from 0.02 to 3.5 μg/L of As. The time required for analysis is 25 min.