К лексическим основам эволюции мышления - Скопюк, Т.Г.; Гринев-Гриневич, С.В. (Культура народов Причерноморья, 2007)
В статье рассматриваются предпосылки, что сложились в конце ХХ столе- тия и привели к появлению новой научной дисциплины – антропологической лингвистики, которая рассматривает процесс эволюции познания человека с точки зрения отображения этого процесса лексикой языка. Этот аспект когнитивного исследования становится особенно важным в свете последних открытий в общей антропологии и необходимостью уточнения теории эволюции. Определяется предмет, цель, направления и методы исследования, а также место антрополингвистики среди других научных дисциплин. В статті розглядаються передумови, що склалися у кінці ХХ століття і призвели до появи нової наукової дисципліни – антропологічної лінгвістики або антрополінгвістики, яка розглядає процес еволюції пізнання людини з точки зору відображення цього процесу лексикою мови. Цей аспект когнітивного дослідження стає особливо важливим у зв'язку з останніми відкриттями в загальній антропології і необхідністю уточнення теорії еволюції. Визначається предмет, мета, напрямки та методи дослідження, а також місце антрополінгвістики серед інших наукових дисциплін. The article deals with the appearance of a new scientific discipline antropological linguistics or antropolinguistics and defines the object of study, the methods, some problems, the main directions of research and the place of anthropolinguistics among other sciences. The authors of the article try to consider the process of evolution of cognition, the development of human mentality from the point of view of reflection of this process in language, especially in vocabulary. This aspect of cognitive studies becomes especially important in connection with the latest findings in general anthropology and the subsequent need for the revision of the evolution theory.