Нанофильтрование в предочистке дренажных вод свалок твердых бытовых отходов - Гончарук, В.В.; Балакина, М.Н.; Кучерук, Д.Д.; Скубченко, В.Ф. (Інститут колоїдної хімії та хімії води ім. А.В. Думанського НАН України, 2007)
Исследованы основные технологические параметры нанофильтрации дренажных вод свалок твердых бытовых отходов в с. Большие Дмитровичи и с. Пирогово Киевской области. Показано, что этот процесс может рассматриваться как эффективный метод предподготовки указанных сточных вод перед их доочисткой и обессоливанием обратным осмосом, позволяющий снизить содержание органических и минеральных примесей в исходной воде и тем самым уменьшить нагрузку на обратноосмотическую мембрану. Досліджені основні технологічні параметри нанофільтраціїдренажних вод звалищ твердих побутових відходів у с. Велики Дмитровичі і с. Пирогове Київської обл. Показано, що цей процес може розгля датися як ефективний метод попередньої підготовки зазначених стічних вод перед їх доочищенням і знесоленням зворотним осмосом, який дозволяє знизити вміст органічних і мінеральних домішок у вихідній воді та тим самим зменшити навантаження на зворотноосмотичну мембрану. The basic technological parameters of the nanofiltration of drainage waters from the solid domestic dumps at Bolshiye Dmitrovichi village and Pirogovo village (Kyiv region) have been investigated. It is shown that this process can be considered as an effective method of preliminary treatment of the mentioned waters before their tertiary treatment and demineralization by the reverse osmosis allowing to decrease the content of organic and mineral admixtures in the initial water and to reduce a load on the reverse osmotic membrane thereby.