Мовленнєві акти оцінки у листах-наказах І. Самойловича та І. Мазепи - Цехмейструк, О.Г. (Культура народов Причерноморья, 2007)
Статья посвящена рассмотрению языковых средств выражения оценки в
письмах-приказах гетманов. Оценочные высказывания тесно связаны с характером адресованности текста и с выражением его прагматической направленности. В предлагаемой статье впервые осуществлен комплексный анализ експрессивов в украинской деловой документации 17 в., рассматривается семантико-прагматическая типология этих речевых актов, их роль в деловых документах. Для исследования функциональных и прагматических характеристик
речевых актов используется коммуникативно-интенциональный, контекстуальный анализ, элементы логико-семантического анализа. Стаття присвячена розгляду мовних засобів вираження оцінки у гетьманських листах-наказах. Оцінні висловлення тісно пов'язані з характером адресованості тексту та з вираженням його прагматичної спрямованості. У пропонованій
статті вперше здійснено комплексний аналіз експресивів в українській діловій
документації 17 ст., розглядається семантико-прагматична типологія цих мовленнєвих актів, їхня роль у ділових документах. Для дослідження
функціональних і прагматичних характеристик мовленнєвих актів використовується комунікативно-інтенційний, контекстуальний аналіз, елементи логіко-семантичного аналізу. The article is dedicated to the linguistic devices used to express evaluation in the
Hetmans' orders. Evaluative expressions are closely connected with the addressing
of the text and expres its pragmatic orientation. In the given article for the first time
complex analysis of expressives in the 17th century Ukrainian official documentation
is carried out. Semantic and pragmatic types of these speech acts, their role in the
official documents is established. For investigating functional and pragmatic characteristics
of the speech acts communicative, intentional and contextual analysis is
used.