Тенденція до палаталізації в історії фонологічної системи праслов'янської мови (лінгвоісторіографічний аспект) - Орел, А.С. (Культура народов Причерноморья, 2007)
Проведён лингвоисториографический анализ историко-фонологических исследований, посвящённых изучению процессов смягчения согласных в праславянском языке. Рассмотрены традиционные взгляды языковедов на процессы палатализации в праславянском языке, а также интерпретации праславянских процессов смягчения в свете современных историко-фонологических теорий. Обоснована важность исследования особенностей праславянских палатализаций и йотаций для дальнейшего изучения фонологических систем современных славянских языков. Подано лінгвоісторіографічний аналіз історико-фонологічних досліджень, присвячених вивченню процесів пом'якшення приголосних у праслов'янській мові. Розглянуто традиційні погляди мовознавців на процеси палаталізації в праслов'янській мові, а також інтерпретації праслов'янських процесів пом'якшення у світлі сучасних історико-фонологічних теорій. Визначено цінність досліджень особливостей праслов'янських палаталізацій та йотацій для подальшого вивчення фонологічних систем сучасних слов'янських мов. The article dwells on the linguistic and historiographical analysis of historical and phonological investigations devoted to the study of processes of palatalization of consonants in the Proto-Slavonic language. The traditional views of linguists on the process of palatalization in the Proto-Slavonic language as well as the interpretation of Proto-Slavonic process of palatalization within the framework of modern historical phonological theories are analyzed by the author. The significance of research of phonological system of modern Slavic languages has been proved in the article.