Основні концепції модальності та їх особливості в сучасній лінгвістиці - Сухомлин, В.В. (Культура народов Причерноморья, 2007)
Проблема концепций модальности рассматривается с позиций общей теории грамматики, а также с позиций теории функциональной грамматики. Являясь общеязыковой категорией, модальность имеет все особенности такой категории. В то же время, она имеет и специфические признаки, обусловленные природой и функциями категории модальности. Проблема концепцій модальності розглядається з позицій загальної теорії граматики та з позицій теорії функціональної граматики. Будучи загальномовною категорією, модальність має всі властивості, притаманні будь-якій іншій лінгвістичній категорії. Однак, з огляду на природу та продиктовані нею функції модальності, ця категорія має й свої особливості. The author examined the major conceptions of modality as the part of the general theory of linguistics and also in the light of the theory of functional linguistics. Modality is one of the many general linguistics categories, therefore it has all the general qualities of such kind of categories. At that time modality has it special qualities, they are influenced of the nature and the functions of this category.