Вербалізація опозиції "свій-чужий" в американському варіанті англійської мови - Шуненкова, К.М. (Культура народов Причерноморья, 2007)
В статье рассматривается отражение противопоставления "свой-чужой" в
американском варианте английского языка на основе взаимодействия белых и
черных американцев. Исследование проводится с инкорпорированием лингвокультурологического и лингвокогнитивного методов, которые дают возможность проследить влияние оппозиции "свой-чужой" на формирование системы
этнономинаций в американском варианте английского языка, а также c инкорпорированием метода деривационного анализа, который позволяет определить способы образования неофициальных этнономинаций. У статті розглядається відображення протиставлення "свій-чужий" в американському варіанті англійської мови на базі взаємодії білих та чорних американців. Дослідження проводиться із залученням лінгвокультурологічного та
лінгвокогнітивного методів, які дають можливість простежити вплив опозиції
"свій-чужий" на формування системи етнономінацій в американському варіанті
англійської мови, а також з інкорпорацією методу дериваційного аналізу, який
дозволяє визначити способи утворення неофіційних етнономінацій. The article focuses on the reflection of opposition "domestic-foreign" in American
English on the basis of White-Black interraction. The research is conducted with the
help of lingvocultural and lingvocognitive methods that give a possibility to trace the
impact of opposition "domestic-foreign" upon the formation of the system of ethnic
nominations in American English, as well as the method of derivation analysis that
allows to determine the means of coining informal ethnic nominations.