Порівняльний аналіз українських і єврейських прислів’їв про родинне життя: лінгвокраїнознавчий аспект - Обухова, В.М. (Культура народов Причерноморья, 2011)
Мета статті – зробити порівняльний аналіз українських та єврейських прислів'їв, пов'язаних за змістом з родинним життям, визначити схожість та відмінності ціннісних орієнтацій представників української та єврейської спільнот. Вибір для зіставлення саме цього матеріалу пояснюється тим, що українці і євреї здавна жили поряд, і це обумовило певну «культурну дифузію» при збереженні, тим не менш, національної специфіки кожного з народів. Питання зіставлення українських і єврейських прислів’їв не має такого широкого розгляду, як порівняння українських і російських чи українських і білоруських прислів’їв. Оскільки єврейська культурна традиція ввібрала у себе елементи культур багатьох народів, видається цікавим порівняти саме єврейські і українські прислів'я.