"Ересиарх украинского движения" (рецепція творчої спадщини М. Грушевського в російському правомонархічному середовищі першої третини ХХ ст.) - Тельвак, В. (Історіографічні дослідження в Україні, 2010)
Стаття присвячена висвітленню проблеми сприйняття історіографічної спадщини М. Грушевського в російському правомонархічному середовищі кінця ХІХ — першої третини ХХ ст. Досліджено особливості полеміки з концепціями українського вченого в різні історичні періоди. Зауважено вплив українсько-російського ідеологічного протистояння першої третини ХХ ст. на сучасну російську україніку. The article is devoted to the problem of perception of M.Hrushevsky’s historiographical heritage in the Russian right-monarchist environment at the end of XIX — the first third of XX century. The peculiarities of the polemics with the Ukrainian scientist’s conceptions in the different historical periods have been studied. The influence of Ukrainian and Russian ideological struggle of the first third of the XX century on modern Russian Ukrainian studies has been remarked.