Iнваріанти культури: феномен слова як архетип національної культури - Плахотнюк, Н.О. (Культура народов Причерноморья, 2011)
Спираючись на досягнення світової та вітчизняної думки в галузі
філософії мови та культурології, автор ставить за мету здійснити аналіз слова як принципу й універсалії
культури, а також, використовуючи матеріали українознавства, простежити специфіку ставлення до
феномену слова в українській ментальності, де воно набуло архетипного значення.