Методика прогнозирования деформированного состояния анизотропного угольного пласта при сжатии вмещающими породами - Мануйленко, Р.И.; Хашан, Т.С. (Штучний інтелект, 2010)
Для систем автоматического оповещения на шахтах разработана методика прогноза отжима угля и проседания вмещающих пород. Учтена анизотропия пластических свойств разрабатываемого пласта, выполнены численные исследования деформированного состояния угля в призабойной части. Для систем автоматичного оповіщення на шахтах розроблена методика прогнозу віджимання вугілля та просідання навколишніх порід. Врахована анізотропія пластичних властивостей розроблювального пласта, виконані чисельні дослідження деформованого стану вугілля в призабійній частині. The method of prognosis of quench of coal and bending of containing rocks is developed for the systems of automatic notification on mines. The non-isotropy of plastic properties of the developed layer is taken into account, numeral researches of the deformed state of coal are executed.