Анализ преобразований для проецирования данных на обобщенную ось в задачах распознавания образов - Субботин, С.А.; Олейник, А.А. (Штучний інтелект, 2010)
Решена задача разработки и исследования преобразований из двумерного пространства в одномерное для сокращения размерности обучающей выборки в задачах распознавания образов. Предложены рекомендации по использованию исследованных преобразований, позволяющие их ранжировать и сократить при использовании на практике. Вирішено завдання створення та дослідження перетворень із двовимірного простору в одновимірний для скорочення розмірності навчальної вибірки в задачах розпізнавання образів. Запропоновано рекомендації з використання досліджених перетворень, що дозволяють їх ранжирувати і скоротити при використанні на практиці. The problem of development and analysis of transformations from 2D to 1D space is solved with the aim to reduce the training set dimension in pattern recognition problems. The recommendations on the use of the investigated transformations are proposed, which allow to range and reduce them using in action.