Особенности состава синтетических моющих средств и методы их дезактивации - Третиник, В.Ю.; Яременко, В.А. (Національна академія наук України, 2008)
Розглянуто особливості складу синтетичних миючих засобів (СМЗ), а також методи їх дезактивації (утилізації). Запропоновано композиції та методи утилізації промислових відходів і стічних вод переробки СМЗ для одержання органо-мінеральних добрив на основі природної органічної сировини України – торфу або бурого вугілля. Впровадження запропонованих комплексних органо-мінеральних добрив у практику сільськогосподарського виробництва дасть можливість знизити дефіцит органічних і мінеральних добрив та підняти рівень екологічного захисту довкілля. Peculiarities of composition of synthetic surfactants and their utilization methods were considered. Compositions were proposed as well as methods of utilization of industrial wastes and sewage water of synthetic surfactants treatment for obtaining of organomineral fertilizers based on natural organic raw materials of Ukraine – peat or brown charcoal. Introduction of complex organomineral fertilizers proposed into agriculture will permit to reduce lack of organic and mineral fertilizers and to increase level of ecological protection of environment.