Синтез функцій класифікації на основі генетичних алгоритмів - Горбійчук, М.І.; Самуляк, С.Т.; Щупак, І.В. (Штучний інтелект, 2010)
У даній статті запропонований метод побудови роздільних поверхонь на основі генетичних алгоритмів. Розроблений спосіб розбиття простору ознак на класи дає можливість вибрати оптимальні за складністю поліноми, які описують роздільні криві. Ефективність такого методу підтверджена промисловими даними. Отримані результати відкривають можливості для здійснення оперативного технічного діагностування і виявлення окремих вузлів газоперекачувального агрегату з критичним рівнем вібрації, що робить можливою його безаварійну експлуатацію. В данной статье предложен метод построения разделительных поверхностей на основе генетических алгоритмов. Разработанный способ разделения пространства признаков на классы даёт возможность выбрать оптимальные по сложности полиномы, описывающие разделительные кривые. Эффективность данного метода подтверждена промышленными данными. Полученные результаты открывают возможность проведения оперативной технической диагностики и нахождения отдельных узлов газоперекачивающего агрегата с критическим уровнем вибрации, что делает возможной его безаварийную эксплуатацию. In this paper a method for building the partition surfaces based on genetic algorithms, is proposed. The developed way of separating the feature space into classes makes it possible to choose the polynomials describing the dividing curves with optimal complexity. Efficiency of this method is confirmed by industrial data. The given results open the possibility of rapid technical diagnosis and finding the separate nodes of the gas pumping unit with the critical level of vibration, thus enabling its trouble-free operation.