Динамика поступления соединений фосфора в украинские прибрежные воды Черного моря и комплекс водоохранных мероприятий - Кресин, В.С.; Еременко, Е.В.; Захарченко, М.А.; Юрченко, А.И. (Національна академія наук України, 2008)
Проведено аналіз надходження сполук фосфору до прибережних вод Чорного моря зі стоком головних річок України в термін з 1996 по 2006 рр. Показано, що за період з 2001 по 2006 рр. спостерігалась тенденція збільшення їх надходження. Складено баланс потоків загального фосфору до прибережних вод української частини Чорного моря. Запропоновано комплекс водоохороних заходів щодо зменшення вмісту сполук фосфору у зворотних водах. The analysis of arrival of phosphorum compounds into coastal waters of the Black sea with the main Ukrainian rivers run-off during 1996–2006 years is realized. It is shown that since 2001 on 2006 year the tendency of increasing of their arrival is observed. The balance of total phosphorum streams into coastal waters of the Ukrainian part of the Black sea is worked out. The complex of water protection measures mission-oriented on decrease of a contents of phosphorum compounds in waste waters is proposed.