Про деякі особливості плазмових розрядів над поверхнею води - Юферов, В.Б.; Муфель, Є.В.; Ткачов, В.І.; Шарий, С.В.; Шаповал, А.М. (Український фізичний журнал, 2010)
На експериментальнiй установцi, що дозволяє створювати автономнi сферичнi плазмовi утворення, дослiджено процеси, якi вiдбуваються в початковiй стадiї розряду. Описано два можливi сценарiї їх розвитку. Наведено вольт-ампернi i спектральнi характеристики плазмоїдiв, а також фотографiї розвитку розряду в часi. We have created an experimental installation which allows one to produce autonomous spherical plasma formations. The processes that occur at the initial discharge stage have been studied, and two possible scenarios of their development have been described. The current-voltage and spectral characteristics of plasmoids, as well as photos of the discharge development in time, are presented. Создана экспериментальная установка, позволяющая получать автономные сферические плазменные образования. Исследованы процессы, происходящие в начальной стадии разряда. Описаны два возможных сценария их развития. Приведены вольтамперные и спектральные характеристики плазмоидов, а также фотографии развития разряда во времени.