Дослідження передачі енергії хвиль Лемба в електрично зв’язаних пластинах LiNbO₃ - Бурлій, П.В.; Козаченко, В.В.; Жабітенко, О.М. (Український фізичний журнал, 2010)
У роботi дослiджено передачу енергiї мiж хвилями Лемба в п’єзоелектричнiй шаруватiй структурi без акустичного контакту, в якiй зв’язок мiж окремими шарами вiдбувається через електричне поле. Дослiдження виявили ефективну передачу енергiї мiж прямими модами. Крiм того, в дiапазонi частот, де можуть iснувати зворотнi хвилi при передачi енергiї з однiєї пластини в iншу спостерiгалось перетворення прямої моди у зворотню. Energy transfer between Lamb waves in a layered piezoelectric structure without acoustic contact, in which separate layers are coupled by means of an electric field, has been studied. An effective energy transfer between direct modes has been found. In addition, a transformation of the direct mode into the backward one was observed at the energy transfer between the plates in the frequency range allowable for backward waves. В работе исследовалась передача энергии между волнами Лемба в пьезоэлектрической слоистой структуре без акустического контакта, в которой связь между отдельными слоями происходит через электрическое поле. Исследования показали эффективную передачу энергии между прямыми модами. Кроме того, в диапазоне частот, где могут существовать обратные волны, при передаче энергии с одной пластины в другую наблюдалось превращение прямой моды в обратную.