Отримання та властивості фотоактивного імунокон’югату гематопорфірину з антитілами до фактора росту ендотеліальних клітин - Лісняк, І.О.; Новиченко, Н.Л.; Мамчур, А.А.; Гамалія, М.Ф. (Інститут молекулярної біології і генетики НАН України, 2009)
Описано метод одержання фотоімунокон'югатів на основі гематопорфірину та антитіл, специфічних до фактора росту ендотеліальних клітин (VEGF). Одержаний кон'югат зберігає фізико-хімічні та біологічні властивості як білкового компонента кон'югату, так і порфіринової складової - гематопорфірину. Показано, що накопичення фотоімунокон'югату з антитілами до VEGF у мембранах курячих ембріонів виявилося в 2,5 рази вищим у період неоваскуляризації, яка розвивається, у порівнянні з періодом стабілізації. Preparation of photoimmunoconjugates on the basis of hematoporphyrin and antibodies to the vascular endothelial growth factor (VEGF) is described. The obtained conjugate preserved physicochemical and biological properties of both protein component and porphyrin part – hematoporphyrin. It was shown that accumulation of the photoimmunoconjugate with VEGF antibodies in chicken embryo membranes was 2,5 times larger at the period of the neovascularization than at the stabilization.