Состояние системы гемостаза у беременных с сахарным диабетом 1 типа - Березницкая, А.Г.; Воронин, К.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Вагітність у жінок з цукровим діабетом 1 типу у більшості випадків (78,2%) супроводжується порушеннями гемостазу, які характеризуються більшою гіперкоагуляцією, зниженням активності антикоагулянтів, посиленням ступеня та швидкості агрегації тромбоцитів в порівнянні зі здоровими жінками. Гіперкоагуляція залежить від рівня компенсації вуглеводного обміну. Моніторинг стану системи гемостазу дає змогу раннього виявлення таких порушень, сприяє своєчасній корекції. Pregnancy in women with diabetes mellitus type 1 is generally accompanied with a number of hemostasis disturbances (78,2%) characterized by a higher hypercoagulability, reduced anticoagulant activity, and increase in degree and velocity of thrombocyte aggregation, compared to healthy women. The hypercoagulability depends on the level of carbohydrate metabolism compensation. Monitoring of hemostasis conditions allows early detection of these disturbances and facilitates their timely correction.