Відновлення розривних функцій розривними апроксимаційними cплайнами з використанням трапецієподібних елементів - Литвин, О.М.; Першина, Ю.І. (Штучний інтелект, 2012)
У статті побудований розривний апроксимаційний сплайн, коефіцієнти якого знаходяться методом найменших квадратів, для наближення розривної функції двох змінних з областю визначення, що можна розбити на прямокутні трапеції. Запропонований метод наближення можна буде використати для математичного моделювання розривних процесів в медичних, геологічних, космічних та інших дослідженнях. В статье построен разрывный аппроксимационный сплайн, коэффициенты которого находятся методом наименьших квадратов, для приближения функции двух переменных с областью определения, которую можно разбить на прямоугольные трапеции. Предложенный метод можно использовать для математического моделирования разрывных процессов в медицинских, геологических, космических и других исследованиях. In the article it is constructed discontinuous approximational spline, which coefficients are found by the method of the least squares, for approach of function of two variables with a range of definition, which can be broken into rectangular trapezes. The offered method can be used for mathematical modelling of explosive processes in medical, geological, space and other researches.