Патогенетические механизмы формирования наружного генитального эндометриоза и его рецидивов у пациенток репродуктивного возраста - Ермолова, Н.В.; Линде, В.А.; Колесникова, В.А.; Ширинг, А.В.; Слесарева, К.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Мета дослідження – виявлення особливостей ангіогенезу з позицій аутопаракринної клітинної регуляції
та уточнення механізмів формування зовнішнього генітального ендометріозу і його рецидивів у пацієнток
репродуктивного віку.
Методи: 352 пацієнтки було розділено на 3 клінічні групи. Першу групу склали 148 пацієнток з I-II стадією
ЗГЕ (r-AFS (1985)). У другу групу увійшли 184 пацієнтки з III-IV стадією захворювання; у 24 з них був рецидив.
Третя група – контрольна – була представлена 20 пацієнтками без ендометріозу. Було використано клінічні
методи дослідження (анамнез і обстеження), клініко-лабораторні методи (ехо-, ендоскопія (лапароскопія,
гістероскопія, кольпоскопія), генетичні, морфологічні (гістологічне дослідження отриманих біоптатів); фактори
росту, інтерлейкіни, молекули міжклітинної взаємодії визначалися за ELISA, визначення вазоактивних
речовин; статистична обробка даних.
Результати: На системному рівні порушення ауто-, пара- та інтракринної клітинної регуляції ангіогенезу, в
результаті підвищення продукції EGF, bFGF, IGF-1, VEGF, розчинних рецепторів EGF і sFlt і зниження продукції
лептину були виявлені. На місцевому рівні ми виявили важке зниження апоптозу, обумовлене IL-8, NO, FSH
і одночасним посиленням IL-8 активності ангіогенезу в ендометріоїдних гетеротопіях і також вазодилатацію
капілярів за участю оксиду азоту. Підвищення продукції VEGF на системному рівні є біохімічною основою
рецидивування ЗГЕ. На місцевому рівні (перитонеальна рідина) виявлені зміни характеризувалися високим
вмістом розчинних рецепторів VEGF, високою продукцією NO і NO-синтетазною активністю.
Висновки: Перемикання порушень регуляторного контролю клітинного метаболізму від одного фактора
росту до іншого відбуваються на різних стадіях формування зовнішнього генітального ендометріозу. The purpose is to reveal peculiarities of angiogenesis from the pint of autoparacrine cellular regulation and to amplify
the mechanisms of formation of external genital endometriosis and its relapses in patients of reproductive age.
Methods: 352 patients were divided to 3 clinical groups. The first group consisted of 148 patients with I-II
stages of EHE (r-AFS (1985)). The second group was 184 patients with III-IV stage of the illness; 24 ones among
them were with relapse. The third group was control and was presented by 20 patients without endometriosis. We
used clinical methods (anamnesis and examination), clinicolaboratory methods (echo-, endoscopia (laparoscopy,
hysteroscopy, colposcopy), genetic, morphological, (histological, iverestigation of resulted bioptic semples),
growth factors, interleukins, intracellular relation molecules were measured, by ELISA, reveolement of vasoactive
substances; statistical analysis of these dots.
Results: On the systemic level the disorders of auto-, para- and intracrine cellular regulation of angiogenesis,
which was happened as a result of high production of EGF, bFGF, IGF-1, VEGF, solutable receptor of EGF and
sFlt and low production of leptin was revealed. On the local level we found severe decrease of apoptosis, which
was devoted to IL-8, NO, FSH and the simultaneous enhoncement by IL-8 of angiogenesis activity in endometrioid
heterotopies and also the capillary vasodilatation with participation of nitrogen oxide. The increase of VEGF
production on systemic level is the biochemical pesculovity of relapsing of EGE. On the local level (the peritoneal
fluid) the reveoled changes were characterized by high content of solutable receptor of VEGF, the grant production
of NO and NO-syntaze activity.
Conclusies: The snitсhiry of disorder of regulatory control of the cellular metabolism from one growth factors
to another is happened in different stages of external genital endometriosis formation.