Преждевременный разрыв плодных оболочек: риск перинатальных осложнений - Зыков, А.С.; Могилевкина, И.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Передчасний розрив плодових оболонок (ПРПО) є серйозним акушерським ускладненням. При
збільшенні тривалості безводного проміжку підвищується ризик гнійно-септичних ускладнень. В когортному
ретроспективному дослідженні проведено аналіз 616 пологів, які відбулись у жовтні-листопаді 2010 року в
ДРЦОМД, з яких 54 (8,8%) ускладнилися ПРПО. Встановлено, що ПРПО достовірно частіше спостерігався в
разі недоношеної вагітності. Немовлята від матерів, в яких відбувся ПРПО, народжувались з більш низькою
оцінкою за шкалою Апгар на 1 та 5 хвилинах, в 1,9 рази частіше потребували реанімаційної допомоги. У 3,5
рази частіше у новонароджених від матерів з ПРПО мала місце неонатальна інфекція (р=0,0006), та в 3,3
рази частіше вони отримували антибіотики (р=0,0003). ПРПО супроводжується підвищенням перинатальних
ускладнень. Pre-labour Rupture of Membranes (PROМ) is serious obstetric complication. The longer the the interval
between rupture of the membranes and the delivery the higher the risk of septic complications. In cohort retrospective
study analyses of 616 deliveries occurred during October-November, 2010 at the Donetsk Regional Center of Mother
and Child Protection, among them 54 (8,8%) with PROM, was done. PROМ were more often observed in before
term pregnancies. Neonates in the PROM group had the lower Apgar score at the 1-st and 5-th minutes, and 1,9
times more often required resuscitation. Neonatal infection was 3,5 times (р=0,0006) and antibiotic prescription
3,3 times more often in case of PROM. Risk of perinatal complications is higher in case of PROM.