Уровень провоспалительных цитокинов внутриматочных смывов при гиперплазиях эндометрия - Коваленкова, Е.П.; Татарчук, Т.Ф.; Литвинова, С.В.; Алиев, Л.Л.; Кубышкин, А.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Проведено вивчення змін рівня прозапальних цитокінів ІЛ -1ß, ІЛ -6 та ФНП-α в маткових змивах у
жінок з різними видами гіперплазій ендометрію. Встановлено, що формування гіперплазії ендометрію
супроводжується активацією прозапальних цитокінів. Найбільш виражені зміни виявлені при комплексній
гіперплазії ендометрію. Запальний процес в урогенітальної системі сприяє більш вираженому зростанню рівня
цитокінів в маткових змивах. Оцінка вираженості змін в рівні цитокінів маткових змивів може використовуватися
в якості додаткового критерію, що характеризує гіперплазії ендометрію, для оцінки формування запальних
змін в ендометрії при його гіперплазії і для оцінки прогнозу перебігу гіперплазій. Levels of proinflammatory cytokines IL-1ß, IL-6 and TNF-α in uterine lavage fluid of women with different
types of endometrial hyperplasia were studied. It is established that the formation of endometrial hyperplasia
is associated with activation of proinflammatory cytokines. The most intensive changes were found in complex
endometrial hyperplasia. Inflammation in the urogenital system leads to more intensive increase of cytokines
level in the uterine washout. Investigation of changes in cytokines levels in uterine lavage fluid can be used as an
additional criterion for characteristics of endometrial hyperplasia, to assess the formation of inflammatory changes
in the endometrium and for prognosis of hyperplasia.