Вакуум-экстракция плода – один из факторов снижения интранатальной смертности на региональном уровне - Кукуруза, И.Л.; Могилевкина, И.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Вакуум екстракція плода (ВЕП) використовується для надання допомоги народженню дитини, при
ускладненнях, в другому періоді пологів. Це альтернатива акушерським щипцям і кесареву розтину.
Впровадження ALARM в Вінницькому регіоні супроводжувалося збільшенням частоти використання ВЕП
в клінічних випадках при необхідності негайного розродження. Збільшення частоти ВЕП було пов'язано
з достовірним зниженням частоти інтранатальної загибелі плода. Впровадження науково-обґрунтованої
практики з навчання медичного персоналу відіграє важливу роль у зниженні інтранатальної смертності. Vacuum-assisted vaginal delivery (VAVD) is a device used to assist the delivery of a baby when the second
stage of labour has not progressed adequately. It is an alternative to a forceps delivery and caesarean section.
Introduction of ALARM International рrogram in the Vinnitsya region was accompanied by an increase in the
frequency of use of VAVD in the clinical cases of the need for immediate delivery. Increasing the frequency of VAVD
was associated with significant reduction in frequency of intranatal fetal death. The introduction of scientific-evidencebased
practice by training of medical personal to use plays an important role in reducing intranatal mortality.