Перенесення гена біосинтезу інтерферону-α2b в рослини цикорію (Cichorium intybus L.) методом агробактеріальної трансформації - Матвєєва, Н.А.; Шаховський, А.М.; Герасименко, І.М.; Кваско, О.Ю.; Кучук, Н.В. (Інститут молекулярної біології і генетики НАН України, 2009)
Генетична трансформація цикорію C. intybus L. становить інтерес з огляду на можливість створення рослин-імуномодуляторів, які містять ген інтерферону-α2b. Для отримання таких рослин оптимізовано умови регенерації цикорію сорту Пала росса та здійснено трансформацію за допомогою Agrobacterium tumefaciens. Показано, що частота регенерації насередо вищі з макроелементами MS, кінетином (0,5–2,5 мг/л) та α-нафтилоцтовою кислотою (0,5 мг/л) сягає 100 %. З використанням полімеразно-ланцюгової реакції встановлено, що ДНК усіх проаналізованих рослин містить як селективний ген nptII, так і цільовий ifn-α2b-ген. Таким чином, методика агробактеріальної трансформації може бути застосована для отри мання генетично модифікованих рослин цикорію з геном, що зумовлює синтез інтерферону-α2b. An efficient method for the plant regeneration and Àgrobacterium mediated transformation with interferon-α2b gene has been developed for chicory C. intybus L. cv. Pala rossa. The regeneration with efficiency about 100 % was induced on the MS medium supplemented with 0.5–2.5 mg/l kinetin and 0.5 mg/l NAA. The transformed plantlets were recovered at a frequency 26,9 % on basal medium with 25 mg/l kanamycin. According to PCR-analysis the nptII and ifn-α2b genes were integrated into the genome of transformed plants.