Дослідження нейроспецифічних білків та лізосомних протеаз фронтальної зони неокортексу при формуванні умовної реакції активного уникнення у щурів - Дроздов, О.Л.; Чорна, В.І.; Кошелєв, О.С.; Вяткін, О.К. (Інститут молекулярної біології і генетики НАН України, 2009)
Досліджено зміни концентрації нейрональної молекули клітинної адгезії (NCAM) і динаміку активності лізосомних цистеїнових катепсинів B, L і H у фронтальній зоні неокортексу головного мозку щурів у разі вироблення умовної реакції активного уникнення. Кількісну оцінку вмісту NCAM у мембранній фракції неокортексу здійснено за допомогою методу твердофазного імуноферментного аналізу. Дослідження проведено через 3, 7, 14 і 21 добу після початку навчання. Визначено підвищення вмісту NCAM і рівнів активності цистеїнових катепсинів (особливо амінопептидази - катепсину H) у процесі формування енграм пам'яті. Dynamics of the activity of neuronal cell adhesion molecule (NCAM) and lysosomal cysteine cathepsins B, L, H was researched in frontal neocortex of rat brain during forming a conditioned reaction of active avoiding. The quantitative estimation of NCAM content in the neocortex membrane fraction was carried on by ELISA in 3, 7, 14 and 21 days after starting animals’ training. The dynamics correlation between the NCAM content increasing and cysteine cathepsins activity was obtained, especially for aminopeptidase cathepsin H during the process of memory engram forming in frontal neocortex of rat brain.