Синдром хронической тазовой боли в практике гинеколога - Танько, О.П.; Самойлова, М.В.В.; Гайворонская, С.И.; Выговская, Л.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
В роботі розкрито механізми виникнення хронічного тазового болю, його патогенетичні засади.
Підкреслено тісний зв’язок між синдромом хронічного тазового болю та розвитком ендометріоїдної хвороби,
наведено шляхи полегшення тазового болю при вказаній патології. В результаті проведених досліджень
доведено високу ефективність дієногесту у подоланні хронічного тазового болю при ендометріозі. In the study the mechanisms of chronic pelvic pain origin and its pathogenetic bases are discussed. Underlined
the close connection between chronic pelvic pain syndrome and endometrioid disease development, the ways of
pelvic pain relief in this pathology are given. In the results of conducted investigations the high effectiveness of
dienogest in chronic pelvic pain syndrome connected with endometriosis is proven.