Нафтиды в тектонической брекчии Ломоносовского подводного массива, Черное море - Шнюков, Е.Ф.; Сокол, Э.В.; Козьменко, О.А.; Сокол, И.А.; Реутский, В.Н.; Кох, С.Н.; Кутний, В.А. (Геология и полезные ископаемые Мирового океана, 2012)
При проведении 69-го рейса НИС «Профессор Водяницкий» 02.08.2011 г. драгой на станции 5(2) впервые были подняты крупные глыбы и обломки туфов и конглобрекчий, обогащенные сульфидами с вкраплениями твердых нафтидов. В статье приведены первые результаты минералого-геохимического исследования этих необычных образований. При проведенні 69-го рейсу НДС «Професор Водяницький» 02.08.2011 р. драгою на станції 5 (2) були вперше підняті великі брили і уламки туфів і конглобрекчій, збагачені сульфідами з вкрапленнями твердих нафтидів. У статті наведено перші результати мінералого-геохімічного дослідження цих незвичайних утворень. During the 69th cruise of the R/V “Professor Vodyanitsky” large blocks and debris of tufa and breccia-conglomerate containing sulfide and including hard naphtide first were evoked with drag. The first results of mineralogic and geochemical research for these exceptional samples are described.