Использование тезауруса предметной области как инструмента представления знаний при повышении эффективности проблемно-ориентированного поиска в Web - Гладун, А.Я.; Рогушина, Ю.В. (Штучний інтелект, 2010)
Для того, чтобы повысить релевантность поиска информации в Интернете, предлагается использовать знания об информационных потребностях пользователя, отраженных как в описании стоящей перед ним интеллектуальной задачи, так и в его тезаурусе. Это позволяет делать предположения о тематической близости найденных в Web информационных ресурсов той предметной области, которая пертинентна проблеме пользователя. Для того щоб підвищити релевантність пошуку інформації у Web, пропонується використовувати знання про інформаційні потреби користувача, відображені як в описі інтелектуальної задачі, що постає перед ним, так і в його тезаурусі. Це дозволяє робити припущення про тематичну близькість знай- дених у Web інформаційних ресурсів до тієї предметної області, що пертинентна проблемі користувача. In order to improve the relevance of the Web information retrieval the knowledge about users’whsch is information needs reflected in the description of some intelligent problem and thesaurus is proposed to use. It allows to make the assumptions about thematic proximity of Web information resources to the domain pertinent to user’s problem.