Універсальний натуралізм – підґрунтя наукової культури нового типу - Костенко, О.М. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2007)
На продовження здійснюваного, зокрема В. І. Вернадським, пошуку зв'язку між фізичною, біологічною і соціальною формами природи запропоновано так звану теорію універсального натуралізму. Згідно з нею фізична, біологічна і соціальна форма природи знаходяться між собою у зв'язку, який має генетичний характер. Усі "три природи" мають "спільний знаменник" - закони "універсальної конституції" природи. Виходячи з цього, обгрунтовано тезу про те, що усі соціальні науки слід розглядати як природничі, а штучна "стіна" між науками фізичними, біологічними та соціальними має бути зруйнована, але не шляхом редукціонізму, а шляхом визнання соціальних явищ "третьою", вищою формою природи, що народжується з біологічної і нашаровується на неї.