Протеїнкіназа ASK1 як перспективна мішень для фармакологічного втручання - Волинець, Г.П.; Бджола, В.Г.; Кухаренко, О.П.; Совєтова, О.В.; Ярмолюк, С.М. (Інститут молекулярної біології і генетики НАН України, 2009)
Протеїнкіназа ASK1 (Apoptosis signal-regulating kinase 1) – серин/треонінова кіназа 5 кінази МАР-кінази (MAPKKK5), яка зустрічається в усіх евкаріотних організмах. ASK1 індукує апоптоз через каскади JNK і p38 у відповідь на проапоптичні стимули – активні форми оксигену, TNF-a, Fas, стрес ендоплазматичного ретикулуму та ін. ASK1 бере участь у процесах диференціації та загибелі нейронів. Кіназа є важливою сигнальною молекулою в гіпертрофії та апоптозі кардіоміоцитів. ASK1 залучена до розвитку імунної відповіді та до процесів старіння ендотеліальних клітин при діабеті і може бути по тенційною терапевтичною мішенню для попередження старіння судин, лікування нейродегенеративних і серцевих хвороб. Apoptosis signal-regulating kinase 1 (ASK1) is serine/threonine kinase of kinase 5 that activates MAP-kinase (MAPKKK5). ASK1 induces apoptosis via the JNK and p38 signaling pathways. This review is focused on three main characteristics of ASK1: the structure , the regulatory mechanisms of kinase activity and the physiological role. ASK1 is required for apoptosis induced by oxidative stress, TNF-a, Fas and endoplasmic reticulum. It also regulates differentiation and death of neurons. ASK1 has been shown to be required for the innate immune response. This kinase is a critical signaling molecule for cardiac hypertrophy and remodeling. ASK1 also accelerates endothelial cell senescence in diabetic patients. Inhibition of the ASK1-p38 pathway could be useful for preventing vascular ageing and treatment of neurodegenerative and cardiac diseases.