Особенности T-клеточного инфильтрата в коже больных псориазом при NB-UVB (311 нм) терапии - Бабанин, В.А. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
У 55 хворих на бляшковий псоріаз імуногістохімічним методом досліджені біоптати шкіри з
визначенням CD3, CD4, CD8 Т-лімфоцитів. Усі хворі були розділені на дві групи: 1 група - 27 хворих, у
яких використовувалося тільки стандартне лікування; 2 група - 28 хворих, у яких проводилося
стандартне лікування і NB-UVB (311нм) терапія. Використання стандартної і NB-UVB терапії достовірно
знижує рівень експресії Т-лімфоцитів, переважно цитотоксичних Т-лімфоцитів у запальному інфільтраті
шкіри при бляшкового псоріазу по відношенню до групи хворих, де проводилося тільки стандартне
лікування. Індекс співвідношення CD4/CD8 - 0,74 є пороговим діагностичним критерієм адекватності
проведеного лікування. In 55 patients with plaque psoriasis were studied by immunohistochemistry of skin biopsies with the
definition of CD3, CD4, CD8 T-lymphocytes. The patients were divided into two groups: Group 1 - 27 patients
who used only standard treatment, group 2 - 28 patients who underwent standard treatment and NB-UVB
(311nm) therapy. The use of standard and NB-UVB therapy significantly reduced the level of expression of Tlymphocytes,
mainly cytotoxic T lymphocytes in the inflammatory infiltrate of the skin with plaque psoriasis in
compare to the group of patients, where they spent only standard treatment. Ratio index CD4/CD8 - 0,74 a
threshold diagnostic criterion for the adequacy of the treatment.