Оценка стадий апоптоза ядросодержащих клеток кордовой крови до и после криоконсервирования - Бабийчук, Л.А.; Зубов, П.М.; Михайлова, О.А.; Рязанцев, В.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
У даному дослідженні була проведена оцінка стадій апоптозу ядровмісних клітин кордової крові
до і після кріоконсервування різними методами. Було показано, що метод виділення ядровмісних
клітин з використанням полиглюкина і подальше їх заморожування під захистом 5% ДМСО, а також їх
виділення методом двохетапного центрифугування з подальшим заморожуванням під захистом 10%
ПЕО-1500, дозволяють зберегти максимальну кількість «абсолютно» живих (AnnexinV -7AAD-)
ядровмісних клітин. Встановлено, що основні втрати клітин у процесі кріоконсервування відбуваються
на етапі заморожування-відігрівання, і характеризуються, в першу чергу, порушенням цілісності
мембрани і фрагментацією ядерної ДНК клітин. This study assessed the stages of apoptosis in cord blood nucleated cells prior to and after
cryopreservation by means of different methods. It was shown that the method of separation of nucleated
cells using dextran (m.m. 60000) and subsequent freezing with 5% DMSO, as well as cells separation by a
two-step centrifugation with following freezing with 10% PEG-1500 allowed keeping the maximum amount of
“absolutely” viable (AnnexinV-7AAD-) nucleated cells. It was shown that the major cell loss during
cryopreservation occurred at the freezing-thawing stage, and were characterized, first of all, a disturbance
of the membrane integrity and fragmentation of nuclear DNA of cells.