Состояние протеиназ-ингибиторного баланса перитонеального секрета у больных с панкреатитом и другими формами острой абдоминальной патологии - Бугаенко, О.А.; Анисимова, Л.В.; Кубышкин, А.В. (Таврический медико-биологический вестник, 2012)
Проведене дослідження визначення активності неспецифічних протеїназ та їх інгібіторів в
перитонеальному секреті хворих з гострим панкреатитом і іншими формами гострої абдомінальної
патології показало, що при гострому панкреатиті відзначається максимальна активація эластолитичних
ферментів і інших компонентів протеїназ-інгібіторної системи. Активність протеїназ більше виражена
при формуванні перитоніту. Визначення компонентів протеїназ-інгібіторної системи в перитонеальному
вмісті може бути використане в якості маркерів прогнозу течії і ефективності лікування панкреатиту
і перитоніту. Determination of nonspecific proteinases and their inhibitors activity in the peritoneal secret of patients
with acute pancreatitis and other forms of acute abdominal pathology showed that in acute pancreatitis is
found the maximum activation of the elastase-like enzymes and other components of proteinase-inhibitory
system. Activation of proteinases more intensive in patients with peritonitis. The determination of the components
of proteinase-inhibitory system in peritoneal secrets can be used as markers of the prognosis and efficiency
of treatment of pancreatitis and peritonitis.