Статистические характеристики ветрового волнения в прибрежной зоне Западного Крыма по данным ретроспективных расчетов за 1979 – 2010 гг. - Харитонова, Л.В.; Фомин, В.В. (Екологічна безпека прибережної та шельфової зон та комплексне використання ресурсів шельфу, 2012)
Для прибрежной зоны Западного Крыма с использованием спектральной вол- новой модели SWAN и данных ре-анализа приземного ветра JRA за 1979 – 2010 гг. получен 32-тилетний массив полей волнения с пространственным разрешением 600 м и дискретностью по времени 6 ч. На его основе проанализирована повторяемость параметров волнения, проведено сопоставление полученных результатов с данными береговых гидрометеорологических станций. Методом годовых максимумов выполнены оценки экстремальных высот волн в характерных точках побережья. Для прибережної зони Західного Криму з використанням спектральної хвильової моделі SWAN і даних ре-аналізу приземного вітру JRA за 1979 – 2010 рр. отриманий 32-ти річний масив полів хвилювання з просторовим дозволом 600 м і дискретністю за часом 6 ч. На його основі проаналізовано повторюваність параметрів хвилювання, проведено зіставлення отриманих результатів з даними берегових гідрометеорологічних станцій. Методом річних максимумів виконані оцінки екстремальних висот хвиль в характерних точках узбережжя. For the coastal zone of Western Crimea, a spectral wave model SWAN and data re-analysis of surface wind JRA in 1979 – 2010 was used. 32-year wind wave field array with a spatial resolution of 600 m and a time-discrete 6 h was created. On the basis of the array the repeatability of wind wave parameters is analysed, the received results are compared with data of coastal meteorological stations. In the characteristic points of the coast the extreme wave heights are estimated by method of annual maxima.