Характеристика донных осадков и макрозообентоса б. Казачья в первой декаде XXI века - Тихонова, Е.А.; Алёмов, С.В. (Екологічна безпека прибережної та шельфової зон та комплексне використання ресурсів шельфу, 2012)
Получены новые количественные данные по содержанию хлороформ-экстрагируемых веществ и нефтяных углеводородов в донных осадках. Проведена характеристика бентосного сообщества б.Казачья по основным биологическим критериям (состав, численность, биомасса) в 2003 – 2009 гг. Рассчитан морской биотический индекс AMBI, показывающий ухудшение состояния сообществ макрозообентоса в 2006 г. – на всех станциях их состояние оценено как «слабо нарушенное». В 2009 г., несмотря на снижение видового разнообразия в бухте, на большинстве станций регистрировали «ненарушенное» состояние сообществ макрозообентоса. Отримано нові кількісні дані за змістом хлороформ - екстрагуємих речовин і нафтових вуглеводнів в донних відкладеннях. Проведена характеристика бентосного угруповання б. Козача по основним біологічним критеріям (склад, чисельність, біомаса) в 2003-2009 рр. Розрахований морській біотичний індекс AMBI показує погіршення стану угруповання макрозообентосу в 2006 р. - на всіх станціях їх стан оцінений як «слабко порушений». У 2009 р., незважаючи на зниження видового різноманіття в бухті, на більшості станцій реєстрували «непорушений» стан угруповання макрозообентосу. The new quantitative data on the content of chloroform extractable substances and oil hydrocarbons in sea bottom sediments were obtained. The characteristic of benthic community of the Kazachya bay on basic biological criteria (species composition, abundance and biomass) in 2003-2009 was held. A Marine biotic index (AMBI) show the degradation of the macrozoobenthos communities in 2006 - at all stations the state of benthic communities is rated as "slightly disturbed". In 2009, despite a decline in species diversity in the bay, at most stations recorded the "undisturbed" state of macrozoobenthos communities.