Акустический мониторинг поля температуры Основного черноморского течения - Богушевич, В.К.; Замаренова, Л.Н.; Каташинская, Н.С.; Скипа, М.И. (Екологічна безпека прибережної та шельфової зон та комплексне використання ресурсів шельфу, 2012)
Рассматриваются вопросы акустического лучевого зондирования и восстановления поля температуры ОЧТ, способ задания опорного поля, формулы пересчета аномалии скорости звука в аномалию температуры и относительный подход к анализу аномалий полей. Рассматриваются аномалии полей температур ОЧТ, их размеры и положение относительно кромки шельфа и рельефа дна, возможности их лучевого зондирования и восстановления. Выполнено численное моделирование восстановления поля температур для зимнего и осеннего гидрологических сезонов. Розглядаються питання акустичного променевого зондування та відновлення поля температури ОЧТ, спосіб задання опорного поля, формули перерахунку аномалії швидкості звуку в аномалію температури та відносний підхід до аналізу аномалій полів. Розглядаються аномалії полів температур ОЧТ, їх розміри та положення відносно кромки шельфу та рельєфу дна, можливості їх променевого зондування та відновлення. Виконується чисельне моделювання задач відновлення температур для зимового й осіннього гідрологічних сезонів. The questions of acoustic ray sounding and reconstruction of the temperature field of Rim current, the method of the reference field, the formulas of recalculation of sound velocity anomaly into temperature anomaly and the relational approach to field anomaly analysis are considered. The Rim current temperature field anomalies, their sizes and location with reference to the shelf border and the bottom relief, the capabilities of their ray sounding and reconstruction are examined. The numerical modeling of the temperature reconstruction tasks for winter and autumn hydrological seasons are performed.