Течения в Керченском проливе, ADCP-наблюдения, сентябрь 2011 года - Иванов, В.А.; Морозов, А.Н.; Кушнир, В.М. (Екологічна безпека прибережної та шельфової зон та комплексне використання ресурсів шельфу, 2012)
Представлены данные по течениям, собранные с помощью акустического доплеровского профилемера течений (ADCP) в совместной экспедиции Морского гидрофизического института НАН Украины и Южного научного центра РАН. Экспедиция проходила с 26 по 29 сентября 2011 г. и охватила всю акваторию Керченского пролива. Во время экспедиции наблюдалась смена типа течений. Результаты измерений на качественном уровне согласуются с результатами численных расчетов. Полученные данные выявляют слоистую структуру поля скорости течений в южной части пролива и подтверждают существование локальной неоднородности распределения течений в окрестности канала Эни-Кале. Приводятся оценки числа Ричардсона для южной части пролива. Представлені дані по течіям, зібрані за допомогою акустичного допплерівського профілемера течій (ADCP) у спільній експедиції Морського гідрофізичного інституту НАН України та Південного наукового центру РАН. Експедиція проходила з 26 по 29 вересня 2011 р. і охопила всю акваторію Керченської протоки. Під час експедиції спостерігалася зміна типу течій. Результати вимірювань на якісному рівні узгоджуються з результатами чисельних розрахунків. Отримані дані виявляють шарувату структуру поля швидкості течій у південній частині протоки і підтверджують існування локальної неоднорідності розподілу течій в околиці каналу Ені-Кале. Наводяться оцінки числа Річардсона для південній частині протоки. The current data, collected by using the acoustic Doppler currents profilometer (ADCP) in a joint cruises of the Marine Hydrophysical Institute of NAS of Ukraine and the Southern Scientific Center RAS. The cruise took place from 26 to 29 September, 2011 and covered the entire area of the Kerch Strait. During the cruise, a change of the current type is revealed. The measuring results are qualitatively consistent with the results of numerical calculations. The data obtained reveal the layered structure of the field of velocity in the southern part of the strait, and confirm the existence of local inhomogeneity distribution of currents in the vicinity of Eni-Kale channel. The estimates of the Richardson number for the southern part of the strait are given.