Влияние циркуляции вод на загрязнение прибрежных акваторий Керченской бухты соединениями тяжелых металлов и нефтепродуктов - Панов, Б.Н.; Панов, Д.Б.; Спиридонова, Е.О. (Екологічна безпека прибережної та шельфової зон та комплексне використання ресурсів шельфу, 2012)
Исследование связи атмосферных переносов над Керченским проливом с загрязнением акватории Керченского морского торгового порта и других прибрежных участков акватории Керченской бухты соединениями тяжелых металлов и нефтепродуктов в 1993 – 2006 гг. позволили установить ключевую роль черноморского типа течений в проливе и локальной циркуляции вод в Керченской бухте в загрязнении исследуемых акваторий. Дослідження зв'язку атмосферних перенесень над Керченською протокою із забрудненням акваторії Керченського морського торгового порту і інших прибережних ділянок акваторії Керченської бухти сполуками важких металів і нафтопродуктів в 1993 – 2006 рр. дозволили встановити ключову роль чорноморського типу течій в протоці і локальної циркуляції вод в Керченській бухті в забрудненні досліджуваних акваторій. Research of connection of atmospheric transport over the Kerch Strait and water area pollution of Kerch Trading Sea Port and other coastal areas of the of the Kerch bay by heavy metals and petroleum products in 1993 – 2006, have established the key role the Black Sea type currents in the strait and the local water circulation in the Bay of Kerch in the pollution study waters.