Некоторые особенности загрязнения тяжелыми металлами и нефтепродуктами акватории Керченского морского торгового порта - Панов, Д.Б.; Панов, Б.Н.; Спиридонова, Е.О. (Екологічна безпека прибережної та шельфової зон та комплексне використання ресурсів шельфу, 2012)
На основании материалов многолетних (1993 – 2006 гг.) комплексных съемок акватории Керченского морского торгового порта по 12 показателям загрязнения вод и донных отложений соединениями тяжелых металлов и нефтепродуктов определены основные, второстепенные и «ключевые» загрязнители. Определены тенденции загрязненности. Предложена оптимизация схемы мониторинга. Главным загрязнителем признаны нефтепродукты. На підставі матеріалів багаторічних (1993 – 2006 рр.) комплексних зйомок акваторії Керченського морського торгового порту по 12 показникам забруднення вод і донних відкладень сполуками важких металів і нафтопродуктів визначені основні, другорядні і «ключові» забруднювачі. Визначені тенденції забрудненості. Запропонована оптимізація схеми моніторингу. Головним забруднювачем визнані нафтопродукти. Based on long-term (1993 – 2006) complex material observation of the Kerch Trading Sea Port water area according to 12 indicators of water pollution and sediment by heavy metals and petroleum products are defined primary, secondary, and 'key' pollutants. Trends of contamination were demonstrated. The optimizing monitoring scheme was offered. The oil was found as main contaminant.